SLATKO OD SMOKVE


Potrebno je:

1 kg sitnih, svežih i čvrstih, poluzrelih smokvi (sitnih kao bombonice)
1 kg šećera
2 dl vode
pola limuna
Priprema: 
Smokve pažljivo oljuštiti oštrim nožem. Spuštati u vodu  u kojoj je rastvorena kesica linuntusa. Kada su sve oljuštene prosuti vodu i ocediti smokve.
U veću šerpu staviti šećer i vodu da provri.
Kada šećer provri, ubaciti smokve i limun isečen na tanke kolutiće. Povremeno promešati, ili samo protresti šerpu. Kuvati na tihoj vatri. Počeće da se stvara pena koju treba odbaciti.  Kuvati  slatko oko sat vremena, dok sirup ne postane gušći. Malu količinu sirupa staviti na tacnu i odložiti na kratko u frižider da se stegne, pa proveriti gustinu. Trebalo bi da kapljica pada iz dva puta na tacnu. 
Kolutovi limuna su obavezni, da bi se sprečila kristalizacija šećera, a i zbog estetskog utiska. Na kraju dodati listić-dva rezetle koja će slatku dati super aromu.

Коментари