Potrebno
je:
1 kg
sitnih, svežih i čvrstih, poluzrelih smokvi (sitnih kao bombonice)
1 kg
šećera
2 dl
vode
pola
limuna
Priprema:
Smokve pažljivo oljuštiti oštrim nožem. Spuštati u vodu u kojoj je
rastvorena kesica linuntusa. Kada su sve oljuštene prosuti vodu i ocediti
smokve.
U veću
šerpu staviti šećer i vodu da provri.
Kada
šećer provri, ubaciti smokve i limun isečen na tanke kolutiće. Povremeno
promešati, ili samo protresti šerpu. Kuvati na tihoj vatri. Počeće da se stvara
pena koju treba odbaciti. Kuvati slatko oko sat vremena, dok sirup
ne postane gušći. Malu količinu sirupa staviti na tacnu i odložiti na kratko u
frižider da se stegne, pa proveriti gustinu. Trebalo bi da kapljica pada iz dva
puta na tacnu.
Kolutovi limuna su obavezni, da bi se sprečila kristalizacija
šećera, a i zbog estetskog utiska. Na kraju dodati listić-dva rezetle koja će
slatku dati super aromu.
Коментари
Постави коментар