Potrebno je:
1 kg brašna
500 gr sala
sok i korica od jednog limuna
4 žumanca
malo soli
oko 4 dl mlake vode
Način pripreme:
4 žumanca, sok od 1 limuna, mlaka voda, tako da se napuni
lonče od ½ litra,
malo soli i kora od limuna, sve se to zamesi malo tvrdje.
Testo se podeli na 5 delova.
Salo zamesiti sa 2 šoljice brašna.
Rastanjiti svaki deo testa, premazati salom i slagati jedan
na drugi. Zadnja kora se ne premazuje.
Na kraju rastanjiti sve zajedno i premazati celu koru. Testo
presaviti (preklopiti) sa sve 4 strane.
Ostaviti kratko da testo odmori i razviti s pola prsta debljine.
Usijanim nožem seći kvadrate, prstom malo pritisnuti sredinu
i staviti fil (gusti džem od kajsije). Presaviti svaku kocku na pola, malo
pritisnuti ali paziti da se ivice ne stisnu previše.
Peći u jako zagrejanoj rerni po mogućnosti sa ventilatorom
dok slojevi ne počnu da se podižu i odvajaju. Kada salčići dovoljno narastu,
smanjiti temperaturu i pri kraju samo sušiti.
Mlake salčiće valjati u prah šećer zamirisan vanillin
šećerom.
Najbolji
ОдговориИзбриши