Sastojci:
3 kg
jagoda
1,5 kg
šećera
Priprema:
Jagode dobro oprati , očistiti od peteljki i dobro
ocediti od vode. Ređati u šerpu red jagoda, red šećera, najbolje je to uraditi
uveče da tako prenoći i pusti sok.
Ujutru promešati i staviti na jaku vatru da se kuva. Stajati obavezno pored šporeta jer kad proključa, pusti puno pene
i može da iskipi.
Kad počne da se stvara pena, smanjiti vatru i mešati. U toku kuvanja skidajte penu, promešajte/promrdajte
sud, pa ponovo skinite penu koja se stvorila na površini i u njoj se sakupljaju
semenke i iglice od jagode. Džem
treba lagano da krčka, povremeno ga treba promešati i kuvati 1,5 -2 sata.
Nakon 1
sata kuvanja, pasirkom za pire izgnječiti malo više od polovine jagoda,
po ukusu ako volite da se osete komadići jagoda. Jagode se ne istope potpuno nego se, dok se jede džem, osećaju komadići i to mu daje posebnu draž, a ako želite da vam džem
bude ujednačeniji onda možete koristiti i štapni mikser, pa će i džem biti bez
komadića. Kuvati još 30 – 60 min sve zavisi na kojoj ste temperaturi kuvali
džem.
Kada je ukuvano, stavite jednu kašiku džema na tanjirić i
pustite da se ohladi. Ako ste zadovoljni gustinom, gotovo je. Ili
podignite varjaču kojom mešate i ako sa nje padaju dve kapi istovremeno, kuvano
je.
Tegle i poklopce dobro operati i staviti u zagrejanu rernu na 100°C desetak minuta. U tople tegle sipati vruć džem. Vlažnom krpom prebrisati ivicu tegle, jer u slučaju da vam je malo kapnuo džem, teže će se kasnije otvarati, tj zalepiće se.
Tegle i poklopce dobro operati i staviti u zagrejanu rernu na 100°C desetak minuta. U tople tegle sipati vruć džem. Vlažnom krpom prebrisati ivicu tegle, jer u slučaju da vam je malo kapnuo džem, teže će se kasnije otvarati, tj zalepiće se.
Vruć džem sipati u vruće tegle i vratiti u toplu rernu.
Neka odstoji tako oko 1/2 sata a onda isključiti rernu i ostaviti sve dok se ne ohladi.
Drugi način: Vruće tegle ušuškati u vuneno ćebe ili perjani jastuk (a može i u jedno i u drugo) i ostaviti da se lagano hladi.
Drugi način: Vruće tegle ušuškati u vuneno ćebe ili perjani jastuk (a može i u jedno i u drugo) i ostaviti da se lagano hladi.
Ukoliko se pridržavate uputstva, konzervans ne treba
dodavati.
Коментари
Постави коментар