Uskršnja pogača

Potrebno je:

750 g brašna
250 ml mleka
100 ml vode
100 ml ulja
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
3  žumanca

Za fil:

100 g margarina
2 žumanca
1 kašičica soli
1 žumance za premazivanje i susam za posipanje

U mlako mleko i vodu staviti kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. U vanglici sjediniti žumanca i ulje zatim posoliti. Dodati mleko sa nadošlim kvascem i brašnom, pa  zamesiti testo. Ostaviti na toplom 30-45 minuta da testo nadođe.

Nadošlo testo premesiti, zatim na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući na 35 x 55 cm. Izmiksati margarin i žumanca i posoliti. Premazati razvučeno testo umućenim margarinom i žumancima, a onda ga urolati.

Urolano testo prebaciti u pleh ili kuglov formirajući krug. Oštrim nožem iseći rolat sa spoljne strane na 1,5-2 cm širine ali ne do kraja. Prvi isečeni deo okrenuti prema sredini, drugi i treći deo ostaviti gde jesu samo ih malo izokrenuti. Četvrti deo isto okrenuti prema sredini kao i prvi a peti i šesti ostaviti kao  drugi i treći. Tako raditi sve do kraja.

Pogaču ostavite na toplom mestu 45 minuta, pokriti krpom, zatim premazati umućenim žumancetom sa 2 kašike mleka.

Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta ili zavisno od rerne.



 

Коментари