Uskršnja cvet pogača

Potrebno je za testo:


700 gr brašna

250 ml mleka

125 ml ulja

2 jaja

kocka kvasca

kašičica šećera

2 kašičice soli

I još:

100 gr margarina za mazanje

1 žumance i 1 kašika mleka

seme susama, lana, maka

U mlako mleko staviti šećer i kvasac da nadođe. Dodati sve ostale sastojke i sa brašnom zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplpm mestu da nadođe, a pokriti ga krpom.

Nadošlo testo premesiti i podeliti na pola, a onda od jedne polovine odseči mali komad. Taj deo ostaviti sa strane, jer će to biti središnji deo pogače.

Najveću polovinu testa podeliti na 5 delova. Svaki deo posebno razvući u krug i premazati margarinom. Slagati jedan na drugi. Peti deo koji se ne premazuje razviti malo šire, staviti preko ostalih delova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača. Dobijenu pogaču prebaciti u podmazanu tepsiju. Nožićem za testo iseći središnji deo pogače na 8 delova. Ostaviti po 1 cm do kraja pogače.

Svaki isečeni deo povući od sredine ka krajevima pogače.

Isti postupak ponoviti sa drugom manjom polovinom testa, prebaciti u sredinu pogače, pa i nju iseči na 8 delova, vodeći računa o mestu sečenja da bi latice bile između latica iz prvog reda.

Najmanji deo testa oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.

Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje.

Umutiti žumanac sa mlekom, pa premazati pogaču. Središnji deo posuti lanom i makom. Latice naizmenično posuti lanom i susamom. U sredinu pogače položiti ofarbana Uskršnja jaja

Staviti da se peče na 200° C. Posle 10 min. pokriti pogaču papirom za pečenje, a temperaturu smanjiti na 180º C i peći još 20-tak minuta. Skloniti papir i peći još 6- 7 minuta.


Коментари