Potrebno je za testo:
700 gr brašna
250 ml mleka
125 ml ulja
2 jaja
kocka kvasca
kašičica šećera
2 kašičice soli
I još:
100 gr margarina za mazanje
1 žumance i 1 kašika mleka
seme susama, lana, maka
U mlako mleko staviti šećer i kvasac da nadođe. Dodati sve ostale sastojke i sa brašnom zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplpm mestu da nadođe, a pokriti ga krpom.
Nadošlo testo premesiti i podeliti na pola, a onda od jedne polovine odseči mali komad. Taj deo ostaviti sa strane, jer će to biti središnji deo pogače.
Najveću polovinu testa podeliti na 5 delova. Svaki deo posebno razvući u krug i premazati margarinom. Slagati jedan na drugi. Peti deo koji se ne premazuje razviti malo šire, staviti preko ostalih delova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača. Dobijenu pogaču prebaciti u podmazanu tepsiju. Nožićem za testo iseći središnji deo pogače na 8 delova. Ostaviti po 1 cm do kraja pogače.
Svaki isečeni deo povući od sredine ka krajevima pogače.
Isti postupak ponoviti sa drugom manjom polovinom testa, prebaciti u sredinu pogače, pa i nju iseči na 8 delova, vodeći računa o mestu sečenja da bi latice bile između latica iz prvog reda.
Najmanji deo testa oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.
Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje.
Umutiti žumanac sa mlekom, pa premazati pogaču. Središnji deo posuti lanom i makom. Latice naizmenično posuti lanom i susamom. U sredinu pogače položiti ofarbana Uskršnja jaja
Staviti da se peče na 200° C. Posle 10 min. pokriti pogaču papirom za pečenje, a temperaturu smanjiti na 180º C i peći još 20-tak minuta. Skloniti papir i peći još 6- 7 minuta.
Коментари
Постави коментар