Za kuvanje kompota treba odabrati čvrste, ne prezrele plodove kajsije.
Priprema je jednostavna i brza a komadi voća ostaju čvrsti, jer se samo
kratko pasterizuju u teglama.
Sastojci:
2 kg kajsija
600 gr šećera
1 l vode
Priprema:
Kajsije
oprati, oljuštiti, prepoloviti i izvaditi koštice. Polutke ređati u
teglu, rasečenom stranom nadole. Vodu i šećer kratko prokuvati, pa
vrućim sirupom naliti svaku teglu do vrha.
Zatvoriti tegle metalnim
poklopcima, pa ih poređati u veliku šerpu kojoj je na dno položena
pamučna kuhinjska krpa. Naliti vodu u teglama do zatvarača i staviti da
se kuva. Kada voda proključa, isključiti ringlu i ostaviti da se ohladi.
Kad se voda savim ohladi, izvaditi tegle i ostaviti na hladnom i tamnom mestu.
Коментари
Постави коментар