Kopriva je univerzalni i najjeftiniji lek.
Čisti želudac, jetru i creva, ublažava anemiju, groznicu, nervozu i nesanicu.
Leči čir na želucu i crevima, čisti krv i pospešuje varenje i izbacivanje tečnosti iz organizma.
preporučuje se za anemiju; izbacivanje sekreta i kašalj uopšte;
izbacivanje toksina iz organizma; za reumatske bolove; kamenac u
bubregu, kao i kod oboljenja jetre, gušterače i slezine. Može se
koristiti i za neka kožna oboljenja, ali i za ispiranje usne duplje,
prilikom borbe sa aftama, upale desni i angine. Tada treba grgoljati čaj
od koprive.
Lišće koprive je bogato mineralima, gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom.
Sadrži i vitamine A, C i K.
Koprivu treba brati u prirodi, dalje od izduvnih gasova. Beru se mladi vrhovi koprive.
Za sok je potrebno:40 vrhova mlade koprive
3 litra hladne vode
3 veća limuna
3 narandže ili kombinacija narandža-grejfrut
Šećer ili
livadski med, po izboru do 1 kg
20 grama limuntusa
Postupak:
Limun i narandže dobro oprati (istrljati) u rastvoru SODA BIKARBONE, alkoholnog sirća i vode.
Iseći na komade i spustiti u 3 l hladne vode.
Koprivu oprati i cele vrhove potopiti zajedno sa isečenim limunom i narandžom.
Prekriti posudu i ostaviti da odstoji 24 sata.
Sutradan rukama izgnječiti komade voća koje se omekšalo i lako se iscedi.
Koprivu takodje protrljati i izgnječiti rukama da bi oslobodila sokove.
Sve to procediti kroz cediljku i dodati šećer ili med po ukusu i 10 gr limuntusa.
Po originalnom receptu, dodaje se 1 kg šećera (tako može da stoji duže i da se razredjuje vodom po ukusu).
Sasvim je dovoljno 700 ml livadskog meda ali sa medom se sok brže kvari pa se preporučuje da se što pre popije ili priprema u manjim količinama.
Može i da se sipa u plastične manje flaše, pa u zamrzivač i pije po potrebi.
Sok se čuva u frižideru a može da se pije i u slučaju virusnih i bakterijskih infekcija.
Коментари
Постави коментар