SOK OD KOPRIVE

 

Kopriva je univerzalni i najjeftiniji lek.

Čisti želudac, jetru i creva, ublažava anemiju, groznicu, nervozu i nesanicu.

Leči čir na želucu i crevima, čisti krv i pospešuje varenje i izbacivanje tečnosti iz organizma.

preporučuje se za anemiju; izbacivanje sekreta i kašalj uopšte; izbacivanje toksina iz organizma; za reumatske bolove; kamenac u bubregu, kao i kod oboljenja jetre, gušterače i slezine. Može se koristiti i za neka kožna oboljenja, ali i za ispiranje usne duplje, prilikom borbe sa aftama, upale desni i angine. Tada treba grgoljati čaj od koprive.

Lišće koprive je bogato mineralima, gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom.

Sadrži i vitamine A, C i K.

Koprivu treba brati u prirodi, dalje od izduvnih gasova. Beru se mladi vrhovi koprive.

Za sok je potrebno:

40 vrhova mlade koprive

3 litra hladne vode

3 veća limuna

3 narandže ili kombinacija narandža-grejfrut

Šećer ili livadski med, po izboru do 1 kg

20 grama limuntusa

Postupak:

Limun i narandže dobro oprati (istrljati) u rastvoru SODA BIKARBONE, alkoholnog sirća i vode.

Iseći na komade i spustiti u 3 l hladne vode.

Koprivu oprati i cele vrhove potopiti zajedno sa isečenim limunom i narandžom.

Prekriti posudu i ostaviti da odstoji 24 sata.

Sutradan rukama izgnječiti komade voća koje se omekšalo i lako se iscedi.

Koprivu takodje protrljati i izgnječiti rukama da bi oslobodila sokove.

Sve to procediti kroz cediljku i dodati šećer ili med po ukusu i 10 gr limuntusa.

Po originalnom receptu, dodaje se 1 kg šećera (tako može da stoji duže i da se razredjuje vodom po ukusu).

Sasvim je dovoljno 700 ml livadskog meda ali sa medom se sok brže kvari pa se preporučuje da se što pre popije ili priprema u manjim količinama.

Može i da se sipa u plastične manje flaše, pa u zamrzivač i pije po potrebi.

Sok se čuva u frižideru a može da se pije i u slučaju virusnih i bakterijskih infekcija.

 

Коментари