Potrebno je:
½ l mleka
kvasac
1 jaje
1 kašičicа šećera
1 šoljica ulja
Pola čašice ljute rakije
1 kg brašna
2 kašičice soli
Za premazivanje 200 gr margarina
Priprema:Kvasac rastvoriti u mlakom mleku sa kašičicom šećera.
Zamesiti testo sa gore navedenim sastojcima, srednje tvrdoće. Ostaviti da malo naraste, zatim ga premesiti, rastanjiti 1,5 cm debljine i premazati margarinom ili narendati margarin preko testa.
Presaviti testo sa sve četiri strane i ostaviti da malo odstoji.
Ponovo rastanjiti celo testo 1 cm debljine.
Većom čašom vaditi pogačice, pa ih nožićem za testo zaseći sa strane (kao na slici)
Pogačice puniti filom po želji: sir i jaja, sir, jaja i suhomesnato, sir, jaja i spanać, blitva, zelje.
Zasečene krajeve
pogačica prevući jedan ispod drugog i formirati kiflicu (kao na
slici) Kiflice premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
Peći u rerni zagrejanoj na 200º C 15-tak minuta, zatim smanjiti temperaturu i peći dok ne porumene.
Ostatke testa koji ostaju sa strane (između krugova) spakovati jedan na drugi (ne premesivati), formirati okruglo testo i ponovo razvući kao prethodno. Ovako ponovo razvučeno testo iseći na 12 delova, filovati i uviti kiflice.
Od ovog razvučenog testa na isti način, mogu se praviti i slatke kiflice koje se mogu filovati džemom od kajsija, šljive, dunje.
Slatke kifle se ne premazuju pre pečenja. Kad se ispeku, brzo se vruće obilno uvaljaju i pospu prah šećerom zamirisanim vanilin šećerom.
Dobićete jako ukusne hrskave i slatke kolačiće koji podsećaju na salčiće koji se tope u ustima.
Коментари
Постави коментар