SLANE I SLATKE KIFLE

Potrebno je:

½ l mleka

kvasac

1 jaje

1 kašičicа šećera

1 šoljica ulja

Pola čašice ljute rakije

1 kg brašna

2 kašičice soli

Za premazivanje 200 gr margarina

Priprema:

Kvasac rastvoriti u mlakom mleku sa kašičicom šećera.

Zamesiti testo sa gore navedenim sastojcima, srednje tvrdoće. Ostaviti da malo naraste, zatim ga premesiti, rastanjiti 1,5 cm debljine i premazati  margarinom ili narendati margarin preko testa.

Presaviti testo sa sve četiri strane i ostaviti da malo odstoji.

Ponovo rastanjiti celo testo 1 cm debljine.

Većom čašom vaditi pogačice, pa ih nožićem za testo zaseći sa strane (kao na slici)

Pogačice puniti filom po želji: sir i jaja, sir, jaja i suhomesnato, sir, jaja i spanać, blitva, zelje.

Zasečene krajeve pogačica prevući jedan ispod drugog i formirati kiflicu (kao na slici) Kiflice premazati umućenim jajetom i posuti susamom.

Peći u rerni zagrejanoj na 200º C 15-tak minuta, zatim smanjiti temperaturu i peći dok ne porumene.

Ostatke testa koji ostaju sa strane (između krugova) spakovati jedan na drugi (ne premesivati), formirati okruglo testo i ponovo razvući kao prethodno. Ovako ponovo razvučeno testo iseći na 12 delova, filovati i uviti kiflice.

Od ovog razvučenog testa na isti način, mogu se praviti i slatke kiflice koje se mogu filovati džemom od kajsija, šljive, dunje.

Slatke kifle se ne premazuju pre pečenja. Kad se ispeku, brzo se vruće obilno uvaljaju i pospu prah šećerom zamirisanim vanilin šećerom.

Dobićete jako ukusne hrskave i slatke kolačiće koji podsećaju na salčiće koji se tope u ustima.

Коментари