DOBOŠ ROLAT

Sastojci

 Za koru:

10 jaja

10 kašika secera

10 kašika brašna

Fil:

10 jaja

300 gr šećera

200 gr čokolade

250 gr margarina

Šam:

20 kašika šećera

4 belanca

Priprema

Kore

Umutiti 10 belanaca u čvrst šlag, polako dodavati kašiku po kašiku šećera . Dodati žumanca i brašno. Od ove smese, ispeći dve tanke korice u plehu od šporeta.

U pleh staviti papir za pečenje i dodati pola smese tako da bude tanko tek da lepo prekrije papir. Peče se jako kratko da kora ostane svetla. Kora se vadi sa papirom za pečenje i umota se u rolat sa papirom.

Fil

Umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusne. Kad se zgusnulo, skloniti sa pare i umešati izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne istopi i ne dobije kompaktna smesa. Ostaviti  da se ohladi. U hladno, dodati penasto umućen margarin i lepo sjediniti da se dobije fina, ujednačena masa.

Uzeti jednu koru, odviti je i odvojiti od papira. Premazati filom (podeliti fil na toliko delova koliko ima korica i još malo da se premaže rolat kad bude gotov) i urolati u rolat. Zatim uzeti drugu koru, odvojiti od papira, namazati filom. Rolat koji je već uvijen. nastaviti sa uvijanjem sa ovom drugom korom, tako što se kraj kore prvog rolata nastavi sa drugom korom tako da se dobije veliki rolat.

Uvijen rolat premazati ostatkom kreme. 

Preko rolata filovati Šam

Umutiti dobro belanca.  20 kašika šećera kuvati na tihoj vatri dok se ne dobije gust sirup kao med. Zatim ga polako dodavati u šam i brzo mutiti mikserom. Na pari još malo mešati. Skloniti sa pare i odmah namazati rolat. 

Preko doboš rolata ide karamelizovan šećer.

Istopiti jos 12 kašika šećera dok ne postane gust i žut i poprskati preko rolata.

Коментари

Постави коментар