MOSKVA TORTA


Potrebno je za koru:

16 belanaca

22 kašike šećera

9 kašika mlevenih prepečenih oraha

15 kašika mlevenih badema (panirani i prženi)

8 kašika mlevenog keksa

3 kašike brašna

Priprema:

 Potrebno je napraviti 3 ili 4 kore.

Umutiti belanca sa šećerom, dodati mlevene orahe i pržene bademe (ili samo orasi u istoj meri), brašno i mleveni keks.

Sve se dobro sjedini i peče u velikom plehu od šporeta 2 x pa se kore podele na pola,  ili pojedinačno tri kore. Pleh obložiti papirom za pečenje.

Peče se u zagrejanoj rerni na 200° C oko 15 min.

Krem:

16 žumanaca

18 kašika šećera

4 kašike brašna

100 ml mleka

250 gr maslaca

250 ml slatke pavlake

3 kesice vanillin šećera

Umutiti žumanca sa šećerom i vanillin šećerom, dodati mleko i brašno pa kuvati na pari dok se smesa ne zgusne.

Ostaviti da se ohladi pa u smesu umutiti maslac i dodati umućenu slatku pavlaku.

Nadev od voća: 500 gr višanja bez koštica. Višnje kratko prokuvajte sa 2 kašike šećera i dobro ocedite. (po želji, mogu i jagode ili maline)

50 gr badema (kuvani i prženi) ili prepečeni usitnjeni orasi ili lešnici …

1 konzerva ananasa

Filovanje:

Prva kora, deo od krema, ocedjene višnje (jagode ili maline) mleveni bademi (ili orasi) tanak sloj krema, druga kora, deo krema, na kockice iseckan ananas, mleveni orasi ili bademi, tanak sloj krema, treća kora, deo krema, pomešane višnje i ananas i iseckani bademi. Na kraju krem.

Tortu premazati sa umućenom slatkom pavlakom, ukrasiti seckanim prženim bademom ili orasima.

Ostaviti tortu nekoliko sati u frižideru da se dobro stegne.

Za ukrašavanje

50 grama listići badema (kupljeni u zdravoj hrani),  prepečeni orasi ili lešnici

500 ml slatke pavlake ili šlag

Коментари