Potrebno je: 500 gr gotovih kora za lazanje ili domaćih kora razvučenih od domaćih jaja i isečenih na šnite
Za crveni fil:
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
250 gr svinjskog mlevenog mesa
250 gr govedjeg mlevenog mesa
500 gr sosa od paradajza (ili iz kesice)
rendana šargarepa
začini
Priprema: na malo maslinovog ulja propržiti crni i beli luk. Dodati mleveno meso i šargarepu i dobro propržiti.
Dodati sos od paradajza, biber, vegetu, seckani peršun i začine po želji. Pržiti na tihoj temperaturi oko pola sata. (Ako je sos iz kesice onda je vreme kraće, dok se fil ne zgusne)
Beli sos – bešamel
125 gr putera
1 litar mleka
Soli i bibera po ukusu
2 šolje rendane Mocarele ili kombinacija kačkavalja
½ šolje rendanog Parmezana za posipanje
Priprema belog fila:
Na puteru propržiti brašno na niskoj temperaturi. Postepeno dodavati mleko stalno mešajući. Kad postane gusto dodati začine, a kad se prohladi i rendani sir. (Sir ne mora da se dodaje u bešamel. Može da se posipa preko bešamela kad se filuje)
Priprema lazanje:
Na dnu pleha staviti red crvenog sosa od mesa. Preko toga pokriti listovima za lazanje, zatim red belog sosa, rendani kačkavalj, testo (kore), crveni sos.
Preko crvenog sosa mogu se naredjati listići kačkavalja, zatim listovi za lazanje i tako dok ima fila i kora. (kod mene je bilo 4 reda kora)
Preko zadnje kore staviti malo crvenog fila.
Peći oko 1 sat na 180º C. Kad je ispečeno gore narendati parmezan i peći još 10 minuta.
Napomena: Testo za lazanje se ne kuva, zato sosovi treba da budu redji i da se peče duže na umerenoj temperaturi.
Pre pečenja treba malo da odstoji da se listići natope, a isto tako može da se zamrzne i ispeče sutradan ili po potrebi.
Коментари
Постави коментар