šTANGLICE SA ORASIMA I FONDANOM

 

Sastojci:

250 gr šećera

250 gr mlevenih oraha

2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Ušpinovati 250 gr šećera sa malo vode (da se šećer potopi). Kuvati 10-15 min. izmaći sa ploče i dodati orahe i vanilu.

Kad se malo prohladi oblikovati koru 1 cm debelu, a 5-6 cm široku. Preko kore naneti belu glazuru.

Bela glazura (fondan)

U 250 gr prah šećera dodati kap po kap vrelu vodu, 2-3 kapi ulja i malo soka od limuna. Zamesiti smesu koja može da se premaže preko štanglica. U ovu glazuru može se dodati boja iz kesice za kolače ili ekstrat maline, limuna ili narandže, … po želji.

Roze štanglice – umesto vode korošćen je prokuvan iscedjeni sok od svežih malina koji daje kolaču kiselkast ukus.

 


Коментари