PARADAJZ SOS ZA ZIMU

 

Potrebno je:

10 kg paradajza 

1 kg mesnatih paprika (crvena)

3 veće glavice crnog luka

2 veće glavice belog luka

3 ljute papričice

pola vezice peršuna ili celera

origano, bosiljak,

so, malo vegete, prstohvat šećera

Priprema:

Paradajz očistiti, iseći i izblendirati pa kroz veću cediljku procedjti. 

Staviti u veliki lonac da se kuva.

Luk sitno iseći i staviti da se dinsta na tihoj vatri sa malo ulja. 

Dodati seckanu papriku, seckanu ljutu papričicu i malo paradajza iz lonca  koji se kuva. 

Dinstati dok ne omekša. Pri kraju dodati seckani list peršuna ili celera, nekoliko lista bosiljka, so po ukusu,  kašiku vegete, malo bibera, kašičicu šećera, malo origana i 3-4 kutlače kuvanog paradajza.  Sve zajedno kuvati 10-tak minuta, skloniti sa ringle pa izmiksirati ručnim blenderom. 

Sjediniti sa kuvanim paradajzom i još 20 tak minuta prokuvati. 

Dobije se gust, jako ukusan sos, kašica. 

Vruće sipati u vruće sterilisane flašice, dobro zatvoriti i ušuškati u toplu ćebad. 

Kada se ohladi, za dan – dva, složiti i čuvati na hladnom i tamnom mestu. 

Može da traje i do 2 godine bez konzervansa i vinobrana. 

Isprobajte i uživajte u domaćem ukusu.


Коментари