KROFNE

 

Potrebno je: 

800 gr - 1 kg brašna 

400 ml mleka

1 pakovanje kvasca (40 g)

100 ml ulja

4 ravne kašike šećera

1 kašičica soli

1 kašičica šećera za kvasac

2 cela jaja 

1 kesica vanillin šećera

Rendana korica limuna

Priprema:

U šolji tople vode izdrobiti kvasac, staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 jaja, 4 kašike šećera, dodati ulje, so, vanillin šećer, rendanu koricu limuna pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće, mešati i mutiti varjačom dok se ne odvaja od posude.Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.

Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i još malo ostaviti da naraste. Rastanjiti na debljinu prsta (otprilike 7-8 mm).

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne na sredini blago rastanjiti rukama i ostaviti da malo odmore.

U manju šerpicu sipati dosta ulja, otprilike s’ dva prsta, zagrejati na umerenoj temperaturi i pržiti krofne.

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore. Peku se otprilike 2-3 minuta poklopljene. Pogledamo da li je krofna dobila lepu boju, okrenemo i ostavimo otklopljeno dok se ne isprži do kraja.
Gotove krofne uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom. Mogu se puniti džemom, euro kremom ili drugim filom a mogu se i preliti čokoladom, karamelom, eurokremom i ukrasiti šarenim bombonicama. 

Poslužiti tople.

Коментари