Potrebno je:
800 gr - 1 kg brašna
400 ml mleka
1 pakovanje kvasca (40 g)
100 ml ulja
4 ravne kašike šećera
1 kašičica soli
1 kašičica šećera za kvasac
2 cela jaja
1 kesica vanillin šećera
Rendana korica limuna
Priprema:
U šolji
tople vode izdrobiti kvasac, staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu
brašna i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 jaja, 4
kašike šećera, dodati ulje, so, vanillin šećer, rendanu koricu limuna pa na
kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti.
Zamesti testo srednje mekoće, mešati i mutiti varjačom dok se ne odvaja od
posude.Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.
Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja
brašna i još malo ostaviti da naraste. Rastanjiti na debljinu prsta (otprilike 7-8 mm).
Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane
po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja
krofne na sredini blago rastanjiti rukama i ostaviti da malo odmore.
U manju šerpicu sipati dosta ulja, otprilike s’ dva prsta,
zagrejati na umerenoj temperaturi i pržiti krofne.
Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je
bila na stolu sada bude gore. Peku se otprilike 2-3 minuta poklopljene. Pogledamo
da li je krofna dobila lepu boju, okrenemo i ostavimo otklopljeno dok se ne
isprži do kraja.
Gotove krofne uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom. Mogu se puniti džemom,
euro kremom ili drugim filom a mogu se i preliti čokoladom, karamelom,
eurokremom i ukrasiti šarenim bombonicama.
Poslužiti tople.
Коментари
Постави коментар