DOMAĆI GUSTI SOK

Za sok je potrebno: 


Kruške, jabuke, dunje, sve onoliko koliko ste sakupili da se napuni lonac od 15 l

1 kg šećera

3 kesice od 10 g limuntusa

1 limun

3 – 4 l vode (da se nalije lonac da se voće potopi, da "ogrezne“)

Priprema:

Kruške i jabuke, dunje očistitii i iseći na kocke. (ne mora da se ljušti, kasnije se izblendira i procedi kroz cediljku)

Stavljajte ih u  veliku šerpu ili lonac u koji ste dodali vodu i malo limuntusa (da ne bi potamnele)

Vodu procediti pa ponovo naliti vodom u koji se rastvori limuntus da se voće potopi u loncu.

Staviti da se kuva, pošto provri oko 15 min. 

Kada se ohladi (može i sutradan) sve ispasirati ili usitniti u blenderu. Procediti kroz cediljku.

Dodati šećer, iscedjen i iseckan limun i još vode po ukusu, koliko želite da bude gust sok, pa ponovo vratiti da se kuva dok ne provri.



Vruće sipati u flaše,  prekiti vruće  nekim manjim ćebetom i ostaviti da se postepeno hladi. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Коментари