Za sok je potrebno:
Kruške, jabuke, dunje, sve onoliko koliko ste sakupili da se
napuni lonac od 15 l
1 kg šećera
3 kesice od 10 g limuntusa
1 limun
3 – 4 l vode (da se nalije lonac da se voće potopi, da "ogrezne“)
Priprema:
Kruške i jabuke, dunje očistitii i iseći na kocke. (ne mora
da se ljušti, kasnije se izblendira i procedi kroz cediljku)
Stavljajte ih u veliku šerpu ili lonac u koji ste
dodali vodu i malo limuntusa (da ne bi potamnele)
Vodu procediti pa ponovo naliti vodom u koji se rastvori
limuntus da se voće potopi u loncu.
Staviti da se kuva, pošto provri oko 15 min.
Kada se ohladi (može i sutradan) sve ispasirati ili usitniti
u blenderu. Procediti kroz cediljku.
Dodati šećer, iscedjen i iseckan limun i još vode po ukusu, koliko
želite da bude gust sok, pa ponovo vratiti da se kuva dok ne provri.
Vruće sipati u flaše, prekiti vruće nekim manjim ćebetom i ostaviti da se postepeno hladi. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Коментари
Постави коментар