Alphabet cake - Number cake /Slovo-broj torta

BROJ TORTA

Torta u obliku željenog slova ili broja radi se najčešće sa dve tanke kore dekorisane vanillin ili čokoladnim puslicama. Ove torte su pogodne za dećije rodjendane jer mogu imati čitavo bogatstvo ukrasa na vrhu.  Ukrašavaju se ukrasnim bonbonama, jestivim cvećem, voćem, makaronsima, puslicama i raznim sitnim keksićima i čokoladicama koji će decu posebno obradovati. 

Kore treba da budu tanke čvrste i ravnih ivica koje se ne mrve. Jednostavno se pripremaju a uz pomoć malo mašte postaju čarobne.

Kora: 

1 jaje,

200 g šećera,

prstohvat soli,

50 g meda,

60 g maslaca,

25 g mleka,

300 g glatkog brašna,

1 kašičica praška za pecivo.

Priprema kore:

Zamesiti testo i ostaviti 30-tak minuta u frižideru. 

Testo podeliti na dva dela, rastanjiti  na pek papiru i peći  svaku koru posebno. kad se ohladi izrezati željeni oblik.

Drugi način je da se rastanji testo na pek papiru i da se pre pečenja izreže željeno slovo. Slovo iscrtati na pek papiru, prisloniti na testo i pomoću pizza nožića izrezati oštre ivice. Skloniti višak testa i od njih se mogu ispeći sitni kolačići. Koru peći u zagrejanoj rerni na 160° 8-10 minuta sa ventilatorom.  Tako i drugu koru.

Vruće kore staviti na ravnu površinu, izmedju njih staviti pek papir i pritisnuti težim predmetom.

 

Fil: 

3 žumanca

500 ml mleka

200 gr šećera

60 gr brašna, 60 gr gustina

50 gr maslaca

2 kesice vanillin šećer

200 gr kisele pavlake ili krem sira

500 gr slatke pavlake

Priprema fila:

Pomešati žumanca sa šećerom, gustinom, brašnom i 200 ml mleka. Ostatak mleka staviti da se kuva. Ulivati polako vruće mleko u smesu sa žumancima i vratiti na vatru dok se ne zgusne. Puter dodati u vruć fil. Ostaviti da se ohladi. Slatku pavlaku umutiti i dodati ohladjeni krem i kiselu pavlaku.

Napuniti špric (vrećicu) kremom i uz ivicu korice praviti puslice. Popuniti i prekriti celu koricu. Preko krema staviti drugu koricu i ukrasiti kremom kao i prvu.

Ukrasiti tortu željenim ukrasima, ukrasnim bonbonama, jestivim cvećem, voćem, makaronsima, puslicama i raznim sitnim keksićima i čokoladicama …

Коментари