Torta u obliku željenog slova ili broja radi se najčešće sa dve tanke kore
dekorisane vanillin ili čokoladnim puslicama. Ove torte su pogodne za dećije rodjendane jer mogu imati čitavo
bogatstvo ukrasa na vrhu. Ukrašavaju se
ukrasnim bonbonama, jestivim cvećem, voćem, makaronsima, puslicama i raznim
sitnim keksićima i čokoladicama koji će decu posebno obradovati.
Kore treba da budu tanke čvrste i ravnih ivica koje se ne
mrve. Jednostavno se pripremaju a uz pomoć malo mašte postaju čarobne.
1 jaje,
200 g šećera,
prstohvat soli,
50 g meda,
60 g maslaca,
25 g mleka,
300 g glatkog brašna,
1 kašičica praška za pecivo.
Priprema kore:
Zamesiti testo i ostaviti 30-tak minuta u frižideru.
Testo podeliti na dva dela, rastanjiti na pek papiru i peći svaku koru posebno. kad se ohladi izrezati željeni
oblik.
Drugi način je da se rastanji testo na pek papiru i da se
pre pečenja izreže željeno slovo. Slovo iscrtati na pek papiru, prisloniti na
testo i pomoću pizza nožića izrezati oštre ivice. Skloniti višak testa i od
njih se mogu ispeći sitni kolačići. Koru peći u zagrejanoj rerni na 160° 8-10
minuta sa ventilatorom. Tako i drugu
koru.
Vruće kore staviti na ravnu površinu, izmedju njih staviti pek papir i pritisnuti težim predmetom.
3 žumanca
500 ml mleka
200 gr šećera
60 gr brašna, 60 gr gustina
50 gr maslaca
2 kesice vanillin šećer
200 gr kisele pavlake ili krem sira
500 gr slatke pavlake
Priprema fila:
Pomešati žumanca sa šećerom, gustinom, brašnom i 200 ml
mleka. Ostatak mleka staviti da se kuva. Ulivati polako vruće mleko u smesu sa
žumancima i vratiti na vatru dok se ne zgusne. Puter dodati u vruć fil. Ostaviti
da se ohladi. Slatku pavlaku umutiti i dodati ohladjeni krem i kiselu pavlaku.
Napuniti špric (vrećicu) kremom i uz ivicu korice praviti
puslice. Popuniti i prekriti celu koricu. Preko krema staviti drugu koricu i
ukrasiti kremom kao i prvu.
Ukrasiti tortu željenim ukrasima, ukrasnim bonbonama, jestivim cvećem, voćem, makaronsima, puslicama i raznim sitnim keksićima i čokoladicama …
Коментари
Постави коментар