SARMICE OD ZELJA


Potrebno je:
500 gr mlevenog mešanog mesa (svinjsko i juneće)
1 šoljica pirinča
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
so, biber, začin, aleva paprika
Zelje očistiti od drške, oprati i popariti sa vrelom vodom da omekša.
Fil:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk i dodati mleveno meso. Prodinstati, posoliti, dodati malo bibera i mirodjiju i na kraju opran pirinač (okruglo zrno). U tu smesu kad se skloni sa ploče, umutiti jedno jaje.
Uvijati sarmice ručno ili pomoću spravice za uvijanje sarme. Posudu u kojoj će se kuvati namazati mašću, pa poređati listove zelja po dnu šerpe. Ređati sarmice uz ivicu šerpe i redjati tako u krug dok sešerpa ne napuni. Preko sarmi poređati listove zelja. Naliti vodu da se sarmice potope i kuvati na umerenoj temperaturi oko 1 sat.
Služiti sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom.
Na isti način pripremaju se i sarmice od mladog lista vinove loze (divlje ili loze koja se ne prska)
Za sarmice od vinovog lista je potrebno:
30 listova mlade vinove loze
300 grama mlevenog mesa  (svinjetina ili junetina)
2 glavice crnog luka
50 grama pirinča
2 čena belog luka
1 mala kašičica aleve paprike
mirođija, so i biber po ukusu
Priprema:
Vinovu lozu kratko obarite u posoljenoj vodi, izvadite i procedite. Crni i beli luk sitno iseckajte i prodinstajte na ulju. Dodajte meso i začine i kratko prodinstajte.  Napunite listove i oblikujte sarmice ručno ili mašinski. Listove koji su ostali iskoristite da prekrijete dno šerpe i preko sarmica. Prelijte vodom


Коментари