Potrebno je:
500 gr mlevenog
mešanog mesa (svinjsko i juneće)
1 šoljica pirinča
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
so, biber, začin, aleva paprika
Zelje očistiti od
drške, oprati i popariti sa vrelom vodom da omekša.
Fil:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk i dodati
mleveno meso. Prodinstati, posoliti, dodati malo bibera i mirodjiju i na kraju
opran pirinač (okruglo zrno). U tu smesu kad se skloni sa ploče, umutiti jedno
jaje.
Uvijati sarmice
ručno ili pomoću spravice za uvijanje sarme. Posudu u kojoj će se kuvati
namazati mašću, pa poređati listove zelja po dnu šerpe. Ređati sarmice uz ivicu
šerpe i redjati tako u krug dok sešerpa ne napuni. Preko sarmi poređati listove
zelja. Naliti vodu da se sarmice potope i kuvati na umerenoj temperaturi oko 1
sat.
Služiti sa
kiselim mlekom ili kiselom pavlakom.
Na isti način
pripremaju se i sarmice od mladog lista vinove loze (divlje ili loze koja se ne
prska)
Za sarmice
od vinovog lista je potrebno:
30 listova mlade
vinove loze
300 grama
mlevenog mesa (svinjetina ili junetina)
2 glavice crnog
luka
50 grama pirinča
2 čena belog luka
1 mala kašičica
aleve paprike
mirođija, so i
biber po ukusu
Priprema:
Vinovu lozu kratko obarite u posoljenoj vodi,
izvadite i procedite. Crni i beli luk sitno iseckajte i prodinstajte na ulju.
Dodajte meso i začine i kratko prodinstajte. Napunite listove i oblikujte
sarmice ručno ili mašinski. Listove koji su ostali iskoristite da prekrijete
dno šerpe i preko sarmica. Prelijte vodom
Коментари
Постави коментар