MILIPROTI

Sastojci: 

1,400 kg brašna
1/2 l mleka
1 dl mlake vode
1 kocka kvasca
oko 150 gr šećera
3 žumanca za testo
2 žumanca za premazivanje
200 ml ulja ili rastopljenog margarina ili masla
150 gr suvog grožđa  (može i 150 gr brusnice)
Kesica vanilin šećera
kora od  limuna
Staviti u šolju mlaku vodu, kocku kvasca, kašičicu šećera i brašna i ostaviti da nadođe.
U posudu za mešenje (malo veću pošto je mera velika)  staviti brašno, dodati nadošao kvasac, mleko sa rastopljenim šećerom, ulje, jaja, koru od limuna i suvo grožđe. Zamestiti testo srednje tvrdoće i ostaviti da dobro naraste.
Kad testo naraste staviti ga na podlogu za razvijanje i premesiti ga.
Ostaviti testo još 15- tak min da naraste.
Od testa odvajati, seckati komade veličine većeg jajeta. Svaki komad rukama valjati po podlozi dok se ne napravi valjak debljine prsta – 1 -1,5 cm a dužine kako izađe.
Sad ove ”trake” od testa zavežite u čvor i ređajte u podmazan pleh.
U manju činiju staviti žumanca sa 2 kašike mleka, lagano razmutiti i premazati miliprote.  Posuti susamom ili makom, po volji.
Ostaviti da još malo naraste dok se ne zagreje rerna.
Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni da blago porumeni, smanjiti na 150 stepeni i peći još 40 minuta.
Jedu se vrući, a lepi su i sutradan uz čaj ili mleko.
Kod nas se ovaj kolač tradicionalno priprema za Uskrs, pa se od testa prave različiti oblici…. pilići, zeke, prasići, lutkice za devojčice i buzdovan za dečake.
Od ovog testa peče se i Uskršnji kolač:
od testa se napravi pletenica, položi se uz ivicu podmazane manje šerpe, a u sredinu šerpe se stavi ofarbano crveno jaje.

Коментари