VANILICE


Potrebno je:

200 gr masti ili 250 gr margarina/putera
3 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
1/2 limuna – sok
1 limun – kora
450 gr brašna
100 gr mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje
džem od kajsija
Priprema
Umutiti mast / margarin ili puter sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).
Dodati 450 gr brašna i  orahe, pa zamesiti testo.
Pobrašnjaviti radni deo i razvući tanko 4 mm testo. Rernu zagrejati na 180 C°.
Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu vodeći računa da ostanu bele. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.
U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u  prah šećer pomešan sa vanilin  šećerom.

Preporuka:
Preporučujem manje kalupe, modlice prečnika 1 do 2 cm i 1 1/2 meru pošto mogu dugo da stoje, tada su još lepše, tope se u ustima i mame tako da brzo nestanu.

Коментари