SOK OD VIŠNJE




Potrebno je:
3 kg višanja
1 l vode
40 gr limuntusa
šećer … (koliko litara tečnosti- toliko kilograma šećera)
Priprema:
3 kg višanja oprati, naliti vodu  i rukama izgnječiti da otpuste sok. Prokuvati do vrenja i ostaviti do sutradan.
Procediti višnje kroz krupniju  plastičnu cediljku, pa ponovo kroz sitniju cediljku.
Izmeriti količinu dobijenog soka pa dodati limuntus i šećer.
Na litar soka dodati 1 kg šećera i  10 gr limuntusa na 1 l soka.
Sok može da se prokuva da bi se šećer otopio i da se vruć sipa u staklene flaše, a može i bez kuvanja,  mešati sok povremeno plastičnom varjačom dok se ne otopi.
Kada se šećer otopi sipati vruće u staklene flaše. Dobro zatvoriti flaše i uviti u toplu ćebad da odstoje dok se ne ohladi. Hladi se 1-2 dana i nakon toga je za upotrebu a moze stajat i do 2 god. da se ne pokvari.
Sok može da se sipa u plastične flaše i drži u zamrzivaču do upotrebe. 
Ako se vade koščice, oceđene višnje mogu se iskoristiti za kolač, voćni jogurt ili se zamrznu za kolače.

Коментари