Potrebno je:
3 kg višanja
1 l vode
40 gr limuntusa
šećer … (koliko
litara tečnosti- toliko kilograma šećera)
Priprema:
3 kg višanja oprati, naliti vodu i rukama
izgnječiti da otpuste sok. Prokuvati do vrenja i ostaviti do sutradan.
Procediti višnje kroz krupniju plastičnu
cediljku, pa ponovo kroz sitniju cediljku.
Izmeriti količinu dobijenog soka pa dodati limuntus
i šećer.
Na litar soka dodati 1 kg šećera i 10 gr
limuntusa na 1 l soka.
Sok može da se prokuva da bi se šećer otopio i da se
vruć sipa u staklene flaše, a može i bez kuvanja, mešati sok povremeno
plastičnom varjačom dok se ne otopi.
Kada se šećer otopi sipati vruće u staklene flaše.
Dobro zatvoriti flaše i uviti u toplu ćebad da odstoje dok se ne ohladi. Hladi
se 1-2 dana i nakon toga je za upotrebu a moze stajat i do 2 god. da se ne pokvari.
Sok može da se sipa u plastične flaše i drži u
zamrzivaču do upotrebe.
Ako se vade koščice, oceđene višnje mogu se iskoristiti za kolač, voćni jogurt ili se zamrznu za kolače.
Ako se vade koščice, oceđene višnje mogu se iskoristiti za kolač, voćni jogurt ili se zamrznu za kolače.



Коментари
Постави коментар