Mali luksuz ili privilegija za one koji u bašti gaje ovo
povrće, pošto se na našim pijacama nažalost ne mogu naći.
Cvet je jako dekorativan, požuti cela bašta u jutarnjim
satima. Retko koji od tih cvetova ostavi plod.. Cvetovi su jako nežni i
teško im je sačuvati svežinu posle branja duže od jednog dana.
I pored redovnog zalivanja plodovi su retki, pa valja
iskoristiti obilje prelepih žutih cvetova. Pohuju se i pune, pa eto, bez mnogo
truda, bez recepta, od onoga što se trenutno zateklo, napravljen je ovaj
izvrstan doručak.
Priprema:
U činiji penasto
umutute 2 jaja sa malo soli. Dodajte 6 kašika brašna i po potrebi malo piva
da biste umutili smesu malo gušću od smese za palačinke. Testo ne sme da bude
previše retko, već onako lepljivo da što više ostane na cvetu.
Cvetove tikvica koje
ste očistili od insekata (bubica i mrava) i kojima ste iz sredine izvadili
tučak prvo operite i malo prosušite na čistoj krpi ili papirnom ubrusu. Umačite
cvetove u smesu za pohovanje i pržite u vrelom ulju ili masti.
Mogu se puniti:
umućeni sir i jaje;
uprženom šunkom sa mocarelom i paradajzom,
mlevenim mesom ili filom koji je ostao od nekog
pripremljenog jela.
Fil na ovim slikama: uprženi luk, paprika,
tikvice i paradajz u koje se na kraju doda umućeno jaje. Naravno, po želji
može se dodati seckana šunka, kačkavalj, salama, roštilj kobasica …
Vrhovi se uviju da ne bi curio fil. Pržiti na vrelom ulju sa
obe strane dok ne porumeni.
Vaditi cvetove na tanjir na koji ste stavili papirnu salvetu
da upije višak ulja.
Poslužiti tople sa kiselom pavlakom i paradajzom.
Коментари
Постави коментар