POHOVANI CVET TIKVICE



Mali luksuz ili privilegija za one koji u bašti gaje ovo povrće, pošto se na našim pijacama nažalost ne mogu naći.
Cvet je jako dekorativan, požuti cela bašta u jutarnjim satima. Retko koji od tih cvetova ostavi plod.. Cvetovi su jako  nežni i teško im je sačuvati svežinu posle branja duže od  jednog dana.
I pored redovnog zalivanja plodovi su retki, pa valja iskoristiti obilje prelepih žutih cvetova. Pohuju se i pune, pa eto, bez mnogo truda, bez recepta, od onoga što se trenutno zateklo, napravljen je ovaj izvrstan doručak.

Priprema:
U činiji penasto umutute 2 jaja sa malo soli. Dodajte 6 kašika brašna i po potrebi malo piva da biste umutili smesu malo gušću od smese za palačinke. Testo ne sme da bude previše retko, već onako lepljivo da što više ostane na cvetu.
Cvetove tikvica koje ste očistili od insekata (bubica i mrava) i kojima ste iz sredine izvadili tučak prvo operite i malo prosušite na čistoj krpi ili papirnom ubrusu. Umačite cvetove u smesu za pohovanje i pržite u vrelom ulju ili masti.

Mogu se puniti: 
umućeni sir i jaje;
uprženom šunkom sa mocarelom i paradajzom,
mlevenim mesom ili filom koji je ostao od nekog pripremljenog jela.
Fil na ovim slikama:  uprženi luk, paprika, tikvice i paradajz u koje se na kraju doda umućeno jaje. Naravno, po želji može se dodati seckana šunka, kačkavalj, salama, roštilj kobasica …
Vrhovi se uviju da ne bi curio fil. Pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumeni.
Vaditi cvetove na tanjir na koji ste stavili papirnu salvetu da upije višak ulja.
Poslužiti tople sa kiselom pavlakom i paradajzom.




Коментари