Odličan način da sačuvamo omiljeno voće za zimu.
Sastojci:
1 kg voća (trešnja, višnja, kajsija, breskva, dunja, kruška,
šljiva)
1 l vode
1 kašičica limuntusa
4-5 kašika šećera (može još 1-2 kaš. ako volite sladje)
1 l vode
1 kašičica limuntusa
4-5 kašika šećera (može još 1-2 kaš. ako volite sladje)
Prvo pripremite tegle. Poklopci od tegli moraju biti novi,
ne smeju imati nikakvu ogrebotinu, rdju i slično.
Voće takodje treba da bude zdravo i zrelo.
Oprati ga i očistiti od peteljki i koštica, odvojiti i odbaciti oštećene delove.
Oprati ga i očistiti od peteljki i koštica, odvojiti i odbaciti oštećene delove.
Kajsije narezati na polovine, breskve takodje, dunje na
kockice, kruške prerezati na četvrtine ili kako volite.
Poredjati voće u tegle, naliti hladnom vodom, pa je procediti. Prema količini procedjene vode napraviti sirup kojim će se naliti tegle.
Poredjati voće u tegle, naliti hladnom vodom, pa je procediti. Prema količini procedjene vode napraviti sirup kojim će se naliti tegle.
Sirup:
Na 1 litar vode rastvoriti 4-5 kašika šećera i 1 kašičicu
limuntusa.
Dobro zatvorene tegle poredjati u dublji sud na čije će se
dno staviti krpa. Izmedju tegli staviti krpu da se ne bi lupale prilikom
kuvanja.
Naliti vodu u posudu do ruba tegle.
Kuvati (pasterizovati) najviše 5-10 min od trenutka kad
počne da vri. Isključiti i ostaviti tegle u vodi dok se ne ohladi (najbolje
sutradan).
Tada oprati tegle, obrisati, zalepiti ceduljicu, obeležiti
godinu jer može trajati i više godina.




Коментари
Постави коментар