Sastojci:
Kora:
9 belanaca
360 gr šećera
1 kašika sirća ili 2 kašike soka od limuna
Umutiti čvrsto belanca postepeno dodajući šećer i pri kraju
sirće ili sok od limuna.
Posudu u kojoj se peče obložiti papirom za pečenje i posuti prepečenim orasima ili lešnicima (oko 100 gr). Rernu uključiti na 200° Peći koru u velikom okruglom ili četvrtastom
plehu kratko (oko 10 min) na 200° pa smanjiti na 150° i na kraju na 100° oko 1,
5 - 2 sata. Sve zavisi od rerne, bitno je da se kora dobro osuši.
Prvi Žuti fil:
9 žumanca
9 kašika šećera
7 kašika brašna
2 kašike gustina
700 ml mleka
2 vanilin šećera
250 gr putera
Priprema:
Žumanca umutiti sa 3 kašike šećera , dodati malo mleka,
brašno i gustin i mutiti dok se ne izjednači, da ne ostanu grudvice od
brašna. Ovu retku izjednačenu masu sipati postepeno u vrelo mleko sa
ostatkom šećera. Mutiti na pari ili mlakoj ploči dok se dobro ne zgusne.U ohladjeni fil dodati 250 gr umućenog putera.
U 400 gr vode dodati 300 gr šećera, pa malo prokuvati, 10 -tak
minuta. U to dodati 1/2 kg jagoda ili malina pa još malo prokuvati. Rastvoriti
2 pudinga od jagoda u malo hladne vode, dodati u kuvani fil od jagoda i mešati
dok se ne zgusne. Ohladiti fil i filovati tortu.
bela kora, žuti fil, fil od voća i preko torte umutiti šlag.
Preko šlaga poprskati istopljenu čokoladu ili
ukrasiti po želji.
mm
Коментари
Постави коментар