KAPRI TORTA


Sastojci:
Kora:
9 belanaca
360 gr šećera
1 kašika sirća ili 2 kašike soka od limuna
Umutiti čvrsto belanca postepeno dodajući šećer i pri kraju sirće ili sok od limuna.
Posudu u kojoj se peče obložiti papirom za pečenje i posuti prepečenim orasima ili lešnicima (oko 100 gr). Rernu uključiti na 200° Peći koru u velikom okruglom ili četvrtastom plehu kratko (oko 10 min) na 200° pa smanjiti na 150° i na kraju na 100° oko 1, 5 - 2 sata. Sve zavisi od rerne, bitno je da se kora dobro osuši.

Prvi Žuti fil:

9 žumanca
9 kašika šećera
7 kašika brašna
2 kašike gustina
700 ml   mleka
2 vanilin šećera
250 gr putera

Priprema:
Žumanca umutiti sa 3 kašike šećera , dodati malo mleka, brašno i gustin i mutiti dok se ne izjednači, da ne ostanu grudvice od brašna.  Ovu retku izjednačenu masu sipati postepeno u vrelo mleko sa ostatkom šećera. Mutiti na pari ili mlakoj ploči dok se dobro ne zgusne.U ohladjeni fil dodati 250 gr  umućenog putera.
 Drugi fil od voća:
U 400 gr vode dodati 300 gr šećera, pa malo prokuvati, 10 -tak minuta. U to dodati 1/2 kg jagoda ili malina pa još malo prokuvati. Rastvoriti 2 pudinga od jagoda u malo hladne vode, dodati u kuvani fil od jagoda i mešati dok se ne zgusne. Ohladiti fil i filovati tortu.
Filovati: 
bela kora, žuti fil, fil od voća i preko torte umutiti šlag. 
Preko šlaga poprskati istopljenu čokoladu ili ukrasiti po želji.





















mm

Коментари