VASINA TORTA




Vasina torta spada u legende kulinarstva i svaka domaćica treba bar jednom da je napravi. 
Potrebni sastojci:



Za koru:
5 jaja
5 kašike šećera
6 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
Fil:
125 ml mleka
4 žumanca
4 kašike kristal šećera
200 gr mlevenih oraha
Još 125 gr kristal šećera
Kora i sok od ½ pomoranže
3 štangle “Menaž” čokolade za kuvanje
150 gr putera
Glazura:
100 gr “Menaž” čokolade za kuvanje
3-4 kašike mleka
10 gr putera
nekoliko kapi ulja
Priprema kore:
Umutiti mikserom belanca postepeno dodajući 5 kašike šećera dok se ne dobije gust šam, glatka gusta masa. Smanjiti brzinu miksera na najniže,  ili ručno lagano dodati postepeno 5 žumanca, 6 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna.
Pripremljenu masu izliti u okrugao kalup (prećnika 24 cm) sa pomičnim dnom obložen papirom za pečenje. Ivice kalupa premazati margarinom i posuti brašnom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180° najduže 30 minuta, dok ne porumeni.
Hladnu koru izvaditi iz kalupa i izručiti na tacnu na koju će se služiti.
Priprema fila:
Žicom za mućenje kratko umutiti žumanca sa kristal šećerom pa ih na pari mutiti oko 10 min radi termičke obrade.
125 gr mleka zagrejati sa 125 gr kristal šećera i preliti preko mlevenih oraha da se popare. Dodati otopljjenu čokoladu, sok od pomorandže i sitno izrendanu koru. Ostaviti da se ohladi.
150 gr putera umutiti mikserom i spojiti sa ohladjenim žumancima i filom od oraha. Mutiti mikserom da fil bude vazdušast i lagan.
Fil naneti preko pečene kore i odložiti u frižider dok se ne pripremi šam.
Šam:
4 preostala belanca
250 gr kristal šećera  (ili 5 kašike šećera na 1 belance)
200 ml vode
Šećer preliti vodom i staviti da se špinuje (kuva) na umerenoj vatri dok ne dobije gustinu i boju meda, a po površini se pojave veći mehuri. (oko 30 min)
Pet minuta pošto procenite da će šećer biti gotov, umutiti belanca u gustu penu. Ušpinovan šećer dodavati  u tankom mlazu u umućena belanca stalno mešajući mikserom. Nastaviti sa mućenjem na pari dok se šam ne izjednači i ugusti.
Šam naneti na tortu bez pritiskanja pazeći da se ne naprave džepovi sa vazduhom. Površinu torte poravnati nožem koji je provučen kroz vruću vodu. Vratiti tortu u frižider.
Kažu da Vasina torta nije završena ako nema glazuru od čokolade.

Glazura od “Menaž” čokolade
100 gr “Menaž” čokolade za kuvanje
3-4 kašike mleka
10 gr putera
Nekoliko kapi ulja
U šerpici zagrejati  mleko, dodati izlomljenu “Menaž” čokoladu i na tihoj vatri je otopite u mleku. Po želji može se dodati malo šećera i puter. Kad se sastojci sjedine, preliti toplu glazuru preko torte.
Uživajte u divnom ukusu! 


Коментари