Vasina torta spada u legende kulinarstva i svaka domaćica treba bar jednom da je napravi.
Potrebni sastojci:
Za koru:
5 jaja
5 kašike šećera
6 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
Fil:
125 ml mleka
4 žumanca
4 kašike kristal šećera
200 gr mlevenih oraha
Još 125 gr kristal šećera
Kora i sok od ½ pomoranže
3 štangle “Menaž” čokolade za kuvanje
150 gr putera
Glazura:
100 gr “Menaž” čokolade za kuvanje
3-4 kašike mleka
10 gr putera
nekoliko kapi ulja
Priprema kore:
Umutiti mikserom belanca postepeno dodajući 5 kašike šećera dok
se ne dobije gust šam, glatka gusta masa. Smanjiti brzinu miksera na
najniže, ili ručno lagano dodati
postepeno 5 žumanca, 6 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna.
Pripremljenu masu izliti u okrugao kalup (prećnika 24 cm) sa
pomičnim dnom obložen papirom za pečenje. Ivice kalupa premazati margarinom i
posuti brašnom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180° najduže 30 minuta,
dok ne porumeni.
Hladnu koru izvaditi iz kalupa i izručiti na tacnu na koju
će se služiti.
Priprema fila:
Žicom za mućenje kratko umutiti žumanca sa kristal šećerom
pa ih na pari mutiti oko 10 min radi termičke obrade.
125 gr mleka zagrejati sa 125 gr kristal šećera i preliti
preko mlevenih oraha da se popare. Dodati otopljjenu čokoladu, sok od
pomorandže i sitno izrendanu koru. Ostaviti da se ohladi.
150 gr putera umutiti mikserom i spojiti sa ohladjenim
žumancima i filom od oraha. Mutiti mikserom da fil bude vazdušast i lagan.
Fil naneti preko pečene kore i odložiti u frižider dok se ne
pripremi šam.
Šam:
4 preostala belanca
250 gr kristal šećera
(ili 5 kašike šećera na 1 belance)
200 ml vode
Šećer preliti vodom i staviti da se špinuje (kuva) na
umerenoj vatri dok ne dobije gustinu i boju meda, a po površini se pojave veći
mehuri. (oko 30 min)
Pet minuta pošto procenite da će šećer biti gotov, umutiti
belanca u gustu penu. Ušpinovan šećer dodavati
u tankom mlazu u umućena belanca stalno mešajući mikserom. Nastaviti sa
mućenjem na pari dok se šam ne izjednači i ugusti.
Šam naneti na tortu bez pritiskanja pazeći da se ne naprave džepovi
sa vazduhom. Površinu torte poravnati nožem koji je provučen kroz vruću vodu.
Vratiti tortu u frižider.
Kažu da Vasina torta nije završena ako nema glazuru od
čokolade.
Glazura od “Menaž” čokolade
100 gr “Menaž” čokolade za kuvanje
3-4 kašike mleka
10 gr putera
Nekoliko kapi ulja
U šerpici zagrejati mleko, dodati izlomljenu “Menaž” čokoladu i na
tihoj vatri je otopite u mleku. Po želji može se dodati malo šećera i puter. Kad
se sastojci sjedine, preliti toplu glazuru preko torte.
Uživajte u divnom ukusu!
Коментари
Постави коментар