Sastojci:
oko 1 kg. brašna
2,5 dcl. mleka
2,5 dcl. vode
kocka kvasca
3 žumanca
1 dcl. ulja
3 kašičice šećera
1 kašika soli
250 gr. margarina za premazivanje i 3 žumanca
1 jaje za premazivanje pogače
susam za posipanje
Priprema:
U malo mlake vode sa kašičicom šećera i brašna staviti
kvasac da nadodje.
U činiju sipati deo brašna, so, secer, ulje i nadošao kvasac, pa u početku testo mesiti sa varjačom. Zatim uz dodavanje ostatka brašna i mlakog mleka umesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom 30 minuta da kisne.
U činiju sipati deo brašna, so, secer, ulje i nadošao kvasac, pa u početku testo mesiti sa varjačom. Zatim uz dodavanje ostatka brašna i mlakog mleka umesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom 30 minuta da kisne.
Uskislo testo podeliti na 5 delova i od svakog formirati
jufkicu. Jufkice rastanjiti veličine tepsije u kojoj se peče pogača.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Jednu po jednu jufku tanjiti, slagati
jednu na drugu u tepsiju i svaku premazati margarinom umućenim sa 3
žumanca. Petu ostaviti nenamazanu.
Na sredinu pogače u tepsiji postaviti čašu. Nožićem za testo
ili oštrim nožem iseći pogaču od sredine do ivice tepsije na 16 parčeta.
Svako isečeno parče podići iz tepsije, uviti 3 puta počev od
sredine i vrati u tepsiju. Tako svako parče.
Pripremljenu pogaču pokriti i ostaviti na toplom da
naraste, da se napuni pleh. (oko 40-tak min.)
Rernu zagrejati na 220ºC. Pogaču premazati umućenim jajetom, posuti susamom (sredinu gde je bila čaša posuti makom) i staviti da se peče. Nakon 20 min, temperaturu smanjiti na 200ºC i peći još 25 min. (ukupno oko 45 min).
Rernu zagrejati na 220ºC. Pogaču premazati umućenim jajetom, posuti susamom (sredinu gde je bila čaša posuti makom) i staviti da se peče. Nakon 20 min, temperaturu smanjiti na 200ºC i peći još 25 min. (ukupno oko 45 min).
Коментари
Постави коментар