BELA RADA

Potrebno je za koru:


8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika oraha
6 kašika brašna,
malo praška za pecivo
Za prvi fil:
250 gr oraha
250 gr šećera
2,5 dl mleka
II fil:

½ l mleka
4 žumanca
150 gr šećera
7 kašika brašna
250 gr maslaca
Priprema:
Kora:
8 jaja umutiti sa 8 kašika sećera, dodati 8 kašike oraha, 6 kašike brašna i malo praška za pecivo.
Peći na 180º stepeni oko 20 min u plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Ispečenu koru još vruću uviti u pek papir i formirati rolat.
I fil:
Prokuvati 2,5 dl mleka sa 250 gr šećera i u to popariti 250 gr mlevenih oraha.
Ohlađenu koru premazati prvim filom od oraha, dobro je uviti u rolat i od nje iseći 24 parčeta.
Od ovih delova formirati tri kore u obliku cveta bele rade
(svaka kora po 7 latica. i 1 kružić u sredini).
II fil:
½ l mleka skuvati sa 150 gr šećera. Žumanca umutiti lagano sa 6 kašike brašna i malo hladnog mleka da se ne stvore grudvice. Postepeno, uz neprestano mućenje dodavati u vrelo mleko, Mešati na laganoj temperaturi dok se ne dobije gusta masa. (dok se ne vidi dno šerpe kad se povuče kašikom)
Ohladiti fil i kad je potpuno hladan umutiti u to 250 gr maslaca.
Ovim filom filovati formirane kore tako da se dobije oblik cveta sa 7 latica.
Preko torte premazati šne od 4 belanca.
Šne:
20 kašika šećera prokuvati sa 2 dl vode sve dok se ne pojave krupni mehuri i dok se ne dobije gustina meda. (voditi računa da šećer ne pregori)
Umutiti 4 belanca i u to dodavati istopljeni šećer u najtanjem mlazu uz neprestano mućenje mikserom. Mutiti i dalje dok se malo ne prohladi.
Ovom belom penom premazati celu tortu i formirati cvet bele rade.
Ukrasiti po želji.
Sladak i prijatan užitak!

Коментари