BANANA TORTA

Umutiti 2 rolata od po:
4 jaja, 4 kašike šećera i 4 kašike brašna.

Peći u četvrtastom plehu na pek papiru. Pečene kore, još vruće uviti u rolat zajedno sa papirom za pečenje. 
Kad se ohlade, skinuti papir i filovati ih džemom od kajsije i čvrsto uviti rolate.

Fil:

Skuvati krem od ½ l mleka,
5 žumanca
10 kašike šećera
6 kašika brašna
Žumanca umutiti sa 5 kašike šećera, dodati malo mleka i 6 kašika brašna. 
Sve lepo umutiti da se ne stvore grudvice od brašna.
Mleko prokuvati sa 5 – 7 kaš. šećera i 2 kesice vanilin šećera. Postepeno dodati žumanca i mešati na tihoj vatri dok se ne dobije gusta masa. 
U hladan fil, mikserom umutiti 250 gr putera.
4 banane iseći na tanke kolutiće. 
Rolate iseckati na tanke parčiće tako da se od njih formiraju 3 reda (tri kore) … 3 reda rolata, 2 reda banana i 3 reda fila.

Prvi deo rolata poredjati u krug i formirati prvu koru. 
Fil podeliti na tri dela. 
Preko rolata naneti fil pa poredjati kolutove banana, zatim drugi red rolata, fil, banane … tako i treći red rolata, banane i preko cele torte naneti žuti fil.

Preko cele torte umutiti šne od 4 belanca.
15 kašika šećera ušpinovati (kuvati) sa 1 dl vode sve dok se ne pojave krupni mehuri i dok se ne dobije gustina meda, vodeći računa da šećer ne pregori.
Umutiti 4 belanca i u to dodavati istopljeni šećer u tankom mlazu uz neprestano mućenje mikserom. Mutiti i dalje dok se malo ne prohladi.
Filovati tortu i ukrasiti po želji.
Umesto fila od belanaca, može i šlag ili fil po želji.
Prijatno!

Коментари