STARINSKA ŠTRUDLA

Sastojci:

1/2 kocke kvasca rastvoriti u malo mlake vode sa 1 kašikom šećera i 2 kašike brašna.
1/2l mleka,
3 žumanca,
5 kašike šećera,
2 kašike ulja
1 kašika soli
rendana kora limuna
1 kesica vanilin šećera
brašno po potrebi (oko 1kg)


Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo, dobro ga izraditi i ostaviti da nadodje.
Posebno umutiti 200gr masti sa 2 žumanca.
Kad testo naraste, premesiti ga ponovo, malo sačekati pa podeliti na 2 dela.
Prvi deo rastanjiti i premazati polovinom fila. Ostaviti malo da odmori i razvući rukama kao pitu, koliko može. Tako razvučenu koru posuti šakom šećera, 2 šake oraha, 1 vanilin šećer i urolati u rolat.
Tako dugačak rolat presaviti na pola i uviti u spiralu. Prebaciti u pleh premazan mašću tako da se razvuče do ivice pleha.
Drugi deo testa ponoviti isti postupak tako da se dobiju 2 formirane obge štrudle.
Fil može da bude od oraha, maka ili džema.
Ostaviti u plehu da još malo nadodje, premazati belancetom.
Uključiti rernu na 200° . Staviti štrudlu da se peče 10 tak minuta pa smanjiti na 180°
Pred kraj pečenja pokriti papirom da se tišti i peče a da gornja kora ne pregori. (Prilagoditi jačini rerne)






Коментари