RUM TORTA


Potrebno je za I koru:

6 jaja, 150 gr šećera, 125 gr brašna, 1 kašika ulja.
Umutiti jaja i šećer, pa dodati uz lagano mešanje 125 gr brašna i kašiku ulja.
Peći u četvrtastom plehu od šporeta. Ohlađeno iseći na pola kako bi se dobile dve korice.

II kora:
Sastojci za koru su isti, samo se umućena smesa podeli u 3-4 dela: žut, crven, zelen, braon. Izlije se u pleh i peče kao jedna kora. Ovu pečenu i ohlađenu koru iseći na sitne kockice.

Sirup:

300 gr šećera preliti sa 300 ml vode, dodati sok od 2 pomorandže ili 2 limuna, dve kašike džema od kajsije i 150 ml ruma ili ekstrat ruma. Prokuvati, prohladiti i preliti preko kockica. Kore premazati džemom od kajsija.
Ređati šarene natopljene kocke, pa preko njih prebaciti drugu koru namazanu džemom od kajsija. Tako složenu tortu prekriti drugom tacnom i pritisnuti nekim težim predmetom da bi se kockice spojile, a donja kora natopila sokom. Sutradan okrenuti tacnu sa tortom da bi se natopila i druga korica koja je bila gore.

Preliv za tortu:
Napraviti led od 150 gr prah šecera, malo vode, nekoliko kapi limuna, nekoliko kapi ulja (da ne bi pucao), i nekoliko kapi crvene boje. Nemojte dodati puno vode, već pomalo, da dobijete gustu smesu, a zatim premažite tortu.

II način za više leda: 300 gr šećera u prahu preliti sa 100 ml vode i ušpinovati di gustine meda. Izručiti u porculansku činiju i mutiti dok masa ne pobeli i postane gusta. Obojiti u roze pomoću ekstrata od maline (nekoliko kapi) ili bojom u prahu rastvorenoj u malo vode, dodati kašiku soka od limuna i nekoliko kapi ulja.
Preliti preko torte. Kad počne da se stvara korica, zaseći tankim nožem kockice da kasnije kad se seče fil ne bi pucao.
Torta se još može ukrasiti po želji, sa strane žutim krem šlagom, a ostalo po želji i mogućnosti.
Prijatno!


Коментари