MEKIKE


Potrebno je:

1kg  brašna tip 400 meko
40 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
1 kašičica soli
2 kašičice šećera u kvasac
pola šoljice ulja
1 jaje/ moze i bez toga/
oko 5 dl mešavina mleka i vode

Za fil:
300 gr sira dobro izmrviti i sjediniti sa 2 cela jaja
za prženje - ulje

Priprema:
U vanglu staviti brašno pomešano sa 1 kašičicom soli, dodati kvasac sa šećerom uz dolivanje vode/mleka i stalno lupati  (jedno 10 min.) varjačom dok ne pocnu da se stvaraju klobuci/mehuri dok se ne umesi testo mekše nego za hleb, a testo da se odvaja od zidova posude.

Pokriti testo i ostaviti na toplom da se diže. Posle desetak minuta još jednom izlupati testo par puta i ostaviti ga da stoji dok ne izadje do vrha posude.
Testo izručiti na dasku za mešenje, blago ga umesiti sa brašnom i rastanjiti debljine 0,4 mm, Testo iseći radlom (nožićem) u kocke ili oblike kakve želite. Na svako parče naneti fil od sira i jaja. Ove parčiće svaki posebno preklopiti ili uviti u male rolatiće vodeći računa da sir ostane u sredini. Pokriti kuhinjskom salvetom i ostaviti na dasci za mešenje da još malo narastu.  Pre prženja razvući da budu duplo duže nego što su pre nanošenja fila.
Zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi (zavisi od dužine mekika)
Kad se ulje zagreje smanjiti na srednju temperaturu i početi sa prženjem.
Prziti mekike po 3-4 minuta sa svake strane.
Izvaditi ih na upijajući papir (salvetu) i služiti .

Коментари