Rođendanska Jafa torta


Sastojci za koru:
300 gr mlevenog "Plazma" keksa
200 gr mlevenih oraha

100 gr šećera u prahu
100 gr putera
2 dl soka od narandže

Satojci za žuti fil:

1/2 l mleka
200 gr šećera
3 cela jaja
2 pudinga od vanile
3 kesice vanilin šećera
200 gr putera

Sastojci za voćni fil (od malina)

1/2 kg voća (maline, jagode, višnje)
300 gr šećera
400 ml vode
2 pudinga od jagode

Potrebno je još 2 kutije Jafa keksa sa ukusom narandže (maline ili višnje)
Slatka pavlaka i šlag za ukrašavanje


Priprema

Najpre skuvati fil

U 400 ml vode dodati 300 gr šećera i malo prokuvati. Dodati 1/2 kg malina i još malo prokuvati a zatim u to zakuvati 2 pudinga od jagode, prethodno razredjeno sa malo vode.
Mešati dok se ne ukuva i zgusne (10 tak minuta).
Ostaviti da se dobro ohladi.

Žuti vanila fil:

U 1/2 l mleka dodati 200 gr šećera i 3 kesice vanilin šećera.
Posebno umutiti 3 cela jaja sa 3 kašike šećera, dodati šoljicu hladnog mleka i u to umešati 2 pudinga od jagode.
Kad mleko provri umešati postepeno puding i na tihoj vatri mešati dok se ne zgusne.
Skuvani fil ostaviti da se ohladi pa u to dodati 200 gr putera i mikserom dobro umutiti.
Dok se filovi hlade, pripremiti koru.
Sve sastojke za koru staviti u činiju i sastaviti ih dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati.

Slaganje torte

Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i po želji formirati koru rukom ili kašikom. 
Na koru staviti malo žutog fila, tek da se jafa keks za to lepo "zalepi". 
Slagati jafa keks koji se prethodno provuče kroz sok od narandže. 
Preko keksa premazati voćni fil, pa preko toga žuti fil.
Umutiti šlag sa slatkom pavlakom. Celu tortu premazati šlagom.
Odvojiti deo šlaga pa u to dodati otopljenu čokoladu, u drugi deo dodati fil sa malinama tako da imamo različite filove za ukrašavanje torte.
Preko torte poredjati po želji jafa keks i špricem ukrasiti.
Tortu staviti u frižider da se dobro ohladi.





Коментари