Sastojci za testo
1 kg brašna
200 gr margarina ili masti
1 jaje
1 žumance
4 kašike šećera
rendana korica 1/2 limuna i 1 kesica vanilin šećera
4 dcl mlakog mleka i 1 dcl mlake vode u koju se rastvori kvasac
200 gr margarina ili masti
1 jaje
1 žumance
4 kašike šećera
rendana korica 1/2 limuna i 1 kesica vanilin šećera
4 dcl mlakog mleka i 1 dcl mlake vode u koju se rastvori kvasac
Za nadev
400 gr mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
5 kašike šećera
2 dcl toplog mleka
po želji rum, limunova korica, suvo grožđe
2 kesice vanilin šećera
5 kašike šećera
2 dcl toplog mleka
po želji rum, limunova korica, suvo grožđe
Priprema
U malo mleka otopiti margarin pa u to dodati preostalo
mleko, jaje, žumance, kvasac, limunovu koricu, vanilin šećer i šećer. Dodati i
nadošli kvasac i zamesiti glatko testo.
Testo podeliti na 6 jednakih loptica i ostaviti nakratko
da miruje dok se pripremi nadev.
Nadev: 2 dcl mleka staviti da provri sa šećerom i vanilin
šećerom. Vruće mleko lagano i postepeno preliti preko oraha tako da se dobije
gusta ali lako maziva smesa.
Ostaviti da se ohladi.
Ostaviti da se ohladi.
Svaku lopticu testa razvući oklagijom što tanje na
brašnom posutoj dasci u veličini pleha (oko 35×25 cm), premazati nadevom i
uviti u rolat. Da bi se lakše uvio rolat i preneo u pleh, obgice mogu da se
rastanje i na papiru za pečenje i pomoću njega uviju.
Ako želite veće i dekorativije parčiće, možete uvijati
dve obgice u pletenicu.
Ako nemate dovoljno fila od oraha, zadnje 2 obgice se
mogu premazati džemom od kajsija. Prvo se uz ivicu obge nanese sloj nadeva od
oraha a ostatak kore se nafiluje džemom.
Štrudlice peći na 200° C oko 30 min, dok ne
porume
Prijatno!
Коментари
Постави коментар