Štrudlice sa orasima



Sastojci za testo  

1 kg brašna
200 gr margarina ili masti
1 jaje
1 žumance
4 kašike šećera
rendana korica 1/2 limuna i 1 kesica vanilin šećera
4 dcl mlakog mleka i 1 dcl mlake vode u koju se rastvori kvasac

Za nadev

400 gr mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
5 kašike šećera
2 dcl toplog mleka
po želji rum, limunova korica, suvo grožđe

Priprema

U malo mleka otopiti margarin pa u to dodati preostalo mleko, jaje, žumance, kvasac, limunovu koricu, vanilin šećer i šećer. Dodati i nadošli kvasac i zamesiti glatko testo.
Testo podeliti na 6 jednakih loptica i ostaviti nakratko da miruje dok se pripremi nadev.

Nadev: 2 dcl mleka staviti da provri sa šećerom i vanilin šećerom.  Vruće mleko lagano i postepeno preliti preko oraha tako da se dobije gusta ali lako maziva smesa.
Ostaviti da se ohladi.
Svaku lopticu testa razvući oklagijom što tanje na brašnom posutoj dasci u veličini pleha (oko 35×25 cm), premazati nadevom i uviti u rolat. Da bi se lakše uvio rolat i preneo u pleh, obgice mogu da se rastanje i na papiru za pečenje i pomoću njega uviju. 

Ako želite veće i dekorativije parčiće, možete uvijati dve obgice u pletenicu. 
Ako nemate dovoljno fila od oraha, zadnje 2 obgice se mogu premazati džemom od kajsija. Prvo se uz ivicu obge nanese sloj nadeva od oraha a ostatak kore se nafiluje džemom.
Štrudlice peći na 200° C oko 30 min, dok ne porume

 Prijatno!

Коментари