Potrebni sastojci :
750 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašika kakao ili čokolade u prahu (ne mora)
200 g maslaca
200 g smeđeg šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
120 ml vode
200 g meda
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašika kakao ili čokolade u prahu (ne mora)
200 g maslaca
200 g smeđeg šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
120 ml vode
200 g meda
Priprema:
Pomešati u jednoj posudi brašno, prašak za pecivo, cimet i
kakao.
U drugoj posudi mikserom umutiti maslac, šećer. vanilin šećer, jaje, vodu i med.
Postepeno dodavati mešavinu sa brašnom uz mešanje.
Testo staviti na pobrašnjenu podlogu i blago oblikovati pa podeliti na tri jufke.
Svaku jufku stavljamo u kesu za zamrzivač i u frižider gde treba da odstoji najmanje 3 sata ( može i par dana).
Posle toga testo razvučemo na debljinu 4mm i pravimo oblike modlicama.
Kolačiće pečemo najviše 8-10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kolače ne treba presušiti jer treba da budu meki.
Ukrašavamo ih kada se ohlade glazurom od šećera i možemo ih čuvati i do dve nedelje u zatvorenoj posudi.
U drugoj posudi mikserom umutiti maslac, šećer. vanilin šećer, jaje, vodu i med.
Postepeno dodavati mešavinu sa brašnom uz mešanje.
Testo staviti na pobrašnjenu podlogu i blago oblikovati pa podeliti na tri jufke.
Svaku jufku stavljamo u kesu za zamrzivač i u frižider gde treba da odstoji najmanje 3 sata ( može i par dana).
Posle toga testo razvučemo na debljinu 4mm i pravimo oblike modlicama.
Kolačiće pečemo najviše 8-10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kolače ne treba presušiti jer treba da budu meki.
Ukrašavamo ih kada se ohlade glazurom od šećera i možemo ih čuvati i do dve nedelje u zatvorenoj posudi.
Glazura od šećera:
Potrebni sastojci:
1 belance
oko 200 g šećera u prahu
2 kašičice ceđenog limuna
prehrambena boja po želji
Priprema:
Belance mutiti viljuškom dok se ne pojave mehurići i dodavati po kašiku šećera u prahu uz neprestano mućenje.
Dodati kašičicu limunovog soka, malo mutiti a zatim dodati još jednu kašičicu limunovog soka i mutiti dok se ne sjedini.
Dodati prehrambenu boju postepeno (u prahu ili tečnu) i mešati dok se ne dobije željena nijansa,
Belance mutiti viljuškom dok se ne pojave mehurići i dodavati po kašiku šećera u prahu uz neprestano mućenje.
Dodati kašičicu limunovog soka, malo mutiti a zatim dodati još jednu kašičicu limunovog soka i mutiti dok se ne sjedini.
Dodati prehrambenu boju postepeno (u prahu ili tečnu) i mešati dok se ne dobije željena nijansa,
Saveti:
ako je masa previše gusta dodati malo vode i mešati dok se ne dobilje željena gustina a ako je previše retka dodati još šećera u prahu.
Masa se brzo suši i treba je prekriti mokrom krpom dok je koristimo.
ako je masa previše gusta dodati malo vode i mešati dok se ne dobilje željena gustina a ako je previše retka dodati još šećera u prahu.
Masa se brzo suši i treba je prekriti mokrom krpom dok je koristimo.
Коментари
Постави коментар