Slatko
je tipičan srpski specijalitet.
Još uvek se u nekim srpskim kućama zadržao
stari običaj da se gost prvo posluži slatkim i čašom hladne vode.
Slatko
se tradicionalno priprema na šporetu na drva u šerpi koja se koristi samo za kuvanje slatka. Sastoji se od celog voća
koje se sprema u gustom sirupu od šećera.
Služi se u malim činijama uz čašu sveže
hladne vode.
Gost obično uzima jednu kašičicu slatkog iz činije i gutljaj vode,
ako poželi više, to mora učiniti novom kašičicom.
Najčešće
vrsta voća koje se koristi za slatko su šumske jagode, šljive, dunje, višnje,
smokve, maline, ribizle, groždje, kupine
…
Slatko od ruža priprema se od nekalemljenih ruža koje cvetaju samo u maju.
Zato se i
zove „majska ruža“
Raste grmasto, ima puno sitnog trnja i jak opojan miris.
Boje su bele, svetlo do tamno roze.
Ukoliko nemate roze ruže treba kanuti
nekoliko kapi crvene boje za kolače.
Slatko
se priprema na sledeći način:
Ružine
latice očistiti od belih delova koji su bili do peteljke. Izručiti ih u cediljku
i lagano isprati vodom. Uzimati
po prstohvat latica, stegnite ih blago kao-paketić i naseckati na
rezance.
1
litar vode sipati u čistu šerpu za slatko.
Kada voda provri dodati 60 gr očišćenih ružinih latica (1 pun
veliki duboki tanjir latica).
Kuvati ih u vodi 15
minuta.
Neka domaćicu ne plaši što će voda biti zelena a latice tamne boje. Posle
15 minuta kuvanja dodati 1 kg šećera i nacediti sok od 1 limuna ili 1 kesicu
limuntusa.
Ruže
će odmah dobiti ružičastu boju, a boja će daljim kuvanjem postajati sve jača.
Kuvati slatko dok gustina ne bude dovoljna (oko 20 min do ½
sata)
Skinuti slatko sa vatre i vruće sipati u vruće tegle.
Коментари
Постави коментар