Slatko od majskih ruža


Slatko je tipičan srpski specijalitet. 
Još uvek se u nekim srpskim kućama zadržao stari običaj da se gost prvo posluži slatkim i čašom hladne vode.
Slatko se tradicionalno priprema na šporetu na drva u šerpi koja se koristi samo za kuvanje slatka. Sastoji se od celog voća koje se sprema u gustom sirupu od šećera. 
Služi se u malim činijama uz čašu sveže hladne vode. 

Gost obično uzima jednu kašičicu slatkog iz činije i gutljaj vode, ako poželi više, to mora učiniti novom kašičicom.
Najčešće vrsta voća koje se koristi za slatko su šumske jagode, šljive, dunje, višnje, smokve, maline, ribizle, groždje,  kupine …



Slatko od ruža priprema se od nekalemljenih ruža koje cvetaju samo u maju. 
Zato se i zove „majska ruža“ 
Raste grmasto, ima puno sitnog trnja i jak opojan miris. 
Boje su bele, svetlo do tamno roze. 
Ukoliko nemate roze ruže treba kanuti nekoliko kapi crvene boje za kolače. 

Slatko se priprema na sledeći način:
Ružine latice očistiti od belih delova koji su bili do peteljke. Izručiti ih u cediljku i lagano isprati vodom. Uzimati  po prstohvat latica, stegnite ih blago kao-paketić i naseckati na rezance.

1 litar vode sipati u čistu šerpu za slatko. 
Kada voda provri dodati 60 gr očišćenih ružinih latica (1 pun veliki duboki tanjir latica).  
Kuvati ih u vodi 15 minuta. 
Neka domaćicu ne plaši što će voda biti zelena a latice tamne boje. Posle 15 minuta kuvanja dodati 1 kg šećera i nacediti sok od 1 limuna ili 1 kesicu limuntusa.  
Ruže će odmah dobiti ružičastu boju, a boja će daljim kuvanjem postajati sve jača. 
 
Kuvati slatko dok gustina ne bude dovoljna (oko 20 min do ½ sata) 
Skinuti slatko sa vatre i vruće sipati u vruće tegle.

Коментари