Sok od majske ruže

Miris ovog cveta podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve

Majska, nekalemljena ruža cveta samo krajem maja. 

Raste grmoliko, ima puno sitnog trnja i jak opojan miris.

Za pripremu sirupa  je potrebno:
ružini cvetovi
tegla zapremine 4 litra
2 kesice (20 gr) limuntusa
3 litra vode
500 gr šećera na 1 litar iscedjenog soka

Priprema:

Cvetove ruže ređati u teglu do 2/3 zapremine. 
Rastvoriti 20 g limuntusa u 3 l vode i naliti ruže u tegli. Teglu poklopiti tacnom ili folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Za to vreme ruže su već ispustile boju i miris, voda je tamno crvena.

Otkinuti latice od peteljki, staviti ih u šerpu od 4 litra i zajedno sa vodom u kojoj su bile potopljene prokuvati samo jedan ključ.
Procediti sok, dodati 1.5 kg šećera i po želji još limuntusa. Mešati dok se šećer ne otopi.
Ostaviti da se ohladi, sipati u staklene flaše i odložiti u frižider. 
Ako želite da sok sačuvate za zimu, sipajte ga u plastične flaše i stavite u zamrzivač.




U čašu u koju se služi sok sipati jednu trećinu soka, dodati dosta kockica leda, kolutić izrezanog limuna i dopuniti do vrha vodom.

Коментари