Miris
ovog cveta podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve
Majska, nekalemljena ruža cveta samo
krajem maja.
Raste grmoliko, ima puno sitnog trnja i jak opojan miris.
Za pripremu sirupa je potrebno:
ružini cvetovi
ružini cvetovi
tegla zapremine 4 litra
2 kesice (20 gr) limuntusa
3 litra vode
500 gr šećera na 1 litar iscedjenog
soka
Priprema:
Cvetove ruže ređati u teglu
do 2/3 zapremine.
Rastvoriti 20 g limuntusa u 3 l vode i naliti
ruže u tegli. Teglu poklopiti tacnom ili folijom i ostaviti na sobnoj
temperaturi 24 sata. Za to vreme ruže su već ispustile boju i miris, voda je
tamno crvena.
Otkinuti latice od peteljki, staviti
ih u šerpu od 4 litra i zajedno sa vodom u kojoj su bile potopljene prokuvati
samo jedan ključ.
Ostaviti da se ohladi,
sipati u staklene flaše i odložiti u frižider.
Ako želite da sok sačuvate za
zimu, sipajte ga u plastične flaše i stavite u zamrzivač.
Коментари
Постави коментар