Slavsko žito


Slava nije slava bez slavskog kolača zita i crnog vina!

Sastojci
  • 1/2 kg pšenice belije
  • 1/2kg šećera u prahu
  • 1/2 kg mlevenih oraha, može pola lešnika
  • 1 vanil šećer
  • malo struganog muskatnog oraščeta
Priprema

1 h pre kuvanja, pšenicu očistiti i potopiti u hladnu vodu. Ostaviti tako da stoji do kuvanja. Zatim je kuvati na što manjoj temperaturi, (Ja je kuvam u expres loncu oko 1h, ušuškam u ćebe da prenoći)

Iscediti žito.

Kad se dobro iscedi, samleti ga na mašini za meso . Zatim dodati mlevene orahe i prah šećer i smesu dobro umesiti da se ujednači .Kada je masa ujednačena izručiti na posudu i formirati željeni oblik. Odozgo posuti mlevenim orasima i izrendati malo muskatnog oraščeta zbog šmeka.

Onda još malo dekoracije …

Na slici – pospe se mlevenim orasima, pa se onda iznad toga napravi krst od oraha ili prah šećera.


Коментари